Bel nu: 070-3468 700

Afdrukken

ALGEMEEN

Thailand heeft een oppervlakte van circa 518.000 km2. Dit is te vergelijken met de oppervlakte van Frankrijk. De vorm van Thailand is echter veel langgerekter, vergelijkbaar met de kop van een olifant met een lange slurf. Thailand ligt tussen Maleisië (zuiden), Marymar=voormalig Birma (westen en noorden), Laos (noorden en oosten) en Cambodja (zuidoosten). Het land is verdeeld in vier hoofdgebieden. In het Noorden leven vooral veel bergvolken in bosrijke berggebieden. Het Zuiden bestaat uit een circa 2500 km lange kuststrook met een heuvelachtig binnenland. Hier speelt de islam een belangrijke rol. De centrale laagvlakte wordt gedomineerd door Bangkok en de Chao Phraya rivier. Het Noordoosten (ook wel Isaan genoemd) bestaat voor het grootste gedeelte uit het Korat-Plateau en is het armste deel van het land. De natuur is zeer afwisselend: hoge bergen, jungles, rijstvelden en uitgestrekte bossen. Het Zuidoosten, het deel onder Bangkok aan de Golf van Thailand, grenzend aan Cambodja, is voornamelijk bekend vanwege de badplaatsen Pattaya en Jomtien en de eilanden Koh Samet en Koh Chang.

Het koningshuis is zeer geliefd in Thailand; de Thai hebben groot respect voor hun koning en koningin. ZKH Bhumibol, Rama IX, is de langst zittende vorst uit de Rama-dynastie en samen met zijn vrouw HKH Sirikit en hun kinderen doet hij veel voor de ontwikkeling van hun land. Kritiek op of laatdunkende opmerkingen over de Koninklijke familie worden absoluut niet getolereerd, zeker niet van buitenlanders! De liefde en bewondering voor het koningshuis is overal merkbaar: langs de wegen, voor en in grotere gebouwen, maar ook in (bijna) alle woonhuizen en winkeltjes vindt u portretten van de koning en/of koningin. Iedere ochtend om 8 uur en 's avonds om 18.00 uur wordt het volkslied gespeeld in overheidsgebouwen, op radio en tv, op scholen en in bus- en treinstations. Iedereen staat op of staat stil. Dat geldt ook voor het begin van de film in een bioscoop. In Nederland zijn we niet gewend aan zo'n betoon van respect, maar het helpt als u weet van dit gebruik in Thailand en uw gedrag een beetje erop aanpast!

KLIMAAT

Thailand heeft een tropisch klimaat met drie seizoenen: een koel en droog seizoen van november tot en met februari, een heet en droog seizoen van maart tot en met mei en een regenseizoen van juni tot en met oktober. De gemiddelde temperatuur is 29 graden Celsius. Gedurende het jaar kunnen tropische buien vallen, deze duren doorgaans niet langer dan een uur. In Thailand is het gedurende de zomertijd 5 uur later dan in Nederland. Tijdens de wintertijd is dit verschil 6 uur. Omdat Thailand dicht bij de evenaar ligt, is de schemering er kort en is het er relatief vroeg donker

BEVOLKING

Er wonen ongeveer 65 miljoen mensen, waarvan 10-15 miljoen in Bangkok, de hoofdstad. Het exacte cijfer is onbekend als gevolg van het grote aantal niet-geregistreerde inwoners. De Thai zijn bijzonder gastvrije en vriendelijke mensen met een groot gevoel voor onafhankelijkheid. Het feit dat Thailand als enig land van Zuid-oost-Azië nooit is gekolonialiseerd, geeft aan dat de Thai meer in zich hebben dan alleen hun bekende glimlach en charme.

RELIGIE

Het boeddhisme is de belangrijkste godsdienst/religie in Thailand. In de derde eeuw voor Christus kwam de religie (of levensleer) uit Ceylon (Sri Lanka) naar Thailand. Van de Thaise bevolking is 95% boeddhist. Boeddhisten hangen de leer van de Lord Boeddha aan, een Indiase prins die in 563 voor Christus onder de naam Siddharta Gautama werd geboren. Thai houden de boeddhistische jaartelling aan. Momenteel (2009) is het in Thailand 2552. Het Thaise leven is nog nauw verweven met allerlei vaak nog oudere animistische rituelen. Midden april wordt het Thais Nieuwjaar gevierd, Songkran. Tijdens dit belangrijke feest, dat enkele dagen duurt, wordt overal overdadig met water gegooid. Officieel dient dit feest om aan de Boeddha en de ouderen respect te betonen en zich te bevrijden van slecht karma door de zonden van zich af te (laten) wassen. Volgens ouder gebruik dient dit ritueel om de goden om regen te vragen voor de rijstbouw en de regentijd in te luiden.

In Thailand leven ongeveer 200.000 monniken in 25.000 tempels, verspreid over het gehele koninkrijk. Deze in saffraankleurige gewaden gehulde mannen leven volgens streng voorgeschreven regels. Vrouwen mogen monniken niet aanraken en andersom. Bij een bezoek aan een tempel moet u uw schoenen (en vaak ook sokken) buiten laten. Nette kleding is gewenst; voor heren een lange broek, voor vrouwen een lange broek, rok of jurk tot over de knieën. De schouders dienen bedekt te zijn, maar het hoofd juist niet (even petje af dus!). Het hoofd geldt als het belangrijkste en edelste orgaan, de voeten zijn het onedelst, van oudsher natuurlijk ook vaak het meest besmeurd met vuil. Toon respect voor Boeddhabeelden, ook als deze oud en beschadigd zijn. Het zijn immers heilige objecten. Dus nooit met uw voetzolen in hun richting wijzen, zelfs niet met uw voetzolen naar een Boeddhabeeld toe gaan zitten!.

Wat is het boeddhisme?

Het hedendaags boeddhisme kun je het beste beschouwen als een ethische, psychologische filosofie of als een niet-godsdienstige, spirituele levensbeschouwing, waarvoor noch dogma noch geloof nodig is.*

Het woord Boeddha betekent zoiets als 'verlichter'.Daarmee is die naam niet alleen verbonden met de historische figuur Boeddha, maar staat het ook voor een principe: in ieder mens is de Boeddha-natuur aanwezig, die erop wacht ontdekt te worden. Over dit alles en meer hierna.
Eerst iets meer over de historische Boeddha.Meer dan 2600 jaar geleden werd de Boeddha als Siddharta geboren uit een voorname Noord-Indiase familie.
Hij werd ook Gautama of Shakyamuni genoemd. Gautama naar een vedische leraar waarvan zijn familie zou afstammen, Shakyamuni naar zijn stam (Shakyamuni betekent: wijze uit de Shakya-stam).

Voorspellers zeiden, dat hij òf een wereldleider òf verlicht zou worden.

Boeddha groeide in zijn gezin in weelde en geïsoleerd van de wereld op. Van zaken als ouderdom, verval, dood, lijden, ziekte werd hij afgeschermd. Zijn opvoeding was er vooral op gericht dat hij een wereldlijke carrière zou maken.

De overlevering vermeldt, dat hij op enkele van zijn uitstapjes buiten het paleis een oude man, een dode, een zieke en een asceet ontmoette.
Deze ervaringen brachten hem aan het denken over de aard van het leven: ziekte, ouderdom en dood (de confrontatie met de oude man, de zieke en de dode) en de mogelijkheid vrij te zijn van kwaad en lijden (de asceet).

Toen hij 29 was besloot Siddharta zich terug te trekken en een zwervend bestaan te gaan leiden. Hij vastte en onderwierp zijn lichaam aan allerlei beproevingen. Daardoor werd zijn lichaam zo uitgeput dat hij zich moet hebben gerealiseerd dat hij zo niet verder zou komen: hij trok zich terug in meditatie en bereikte toen hij 35 was de verlichting.

Boeddha's leer is op zijn eigen ervaringen gebaseerd: dat je in dit leven de verlichting kunt bereiken en dat je dat helemaal zelf in de hand hebt.

Een mooi boek over de Boeddha is: 'Siddharta' van Hermann Hesse, niet echt een wetenschappelijk boek, maar wel een mooi verhaal dat een grote indruk maakt.

 

Wat ontdekte Boeddha?

 

Even heel populair gezegd ontdekte Boeddha dat er vier dingen in het leven als een paal boven water staan. De eerste twee zul je wel herkennen. Van de volgende twee hoop ik dat je zult gaan ervaren dat ze even waar zijn als de eerste.

 

De vier edele waarheden zoals ze worden genoemd zijn:  

 1. Het leven is moeilijk
 2. Dat komt omdat we verlangen naar zaken die ons onmogelijk bevrediging kunnen geven en koste wat kost aan van alles willen vasthouden
 3. Iedereen kan van moeilijkheden bevrijd worden
 4. Dat is mogelijk door een mededogend leven te leiden dat gekenmerkt wordt door deugd, wijsheid en meditatie.

 

Paspoort en visum 

Voor een verblijf van 30 dagen of meer is in Thailand een visum verplicht. Voor Laos heeft u altijd een visum nodig. Indien u dit wenst kunnen de collega’s van Tekkel Air uw visum verzorgen. Denkt u erom dat uw paspoort vanaf de datum van terugkeer nog 6 maanden geldig dient te zijn én een aantal vrije bladzijden bevat.. Het is verstandig om, voor het geval van verlies, een fotokopie van de bladzijden van het paspoort met persoonsgegevens én visum bij u te hebben. Zorgt u ervoor, dat uw papieren in orde zijn. U blijft hiervoor zelf verantwoordelijk.

 

Enkele belanrijke feestdagen:

Februari         

Makha Bucha            Boeddistische feestdag die tijdens volle maan wordt gevierd in de 2e helft van februari, Herdacht wordt de prediking van Boeddha voor 1250 monniken.

 

06 april                 

 

Verering van de eerste koning van de Chakri dynastie welke is ontstaan in 1782 tevens een zeer kleurrijk spektakel in Pattaya met vuurwerk, miss-verkiezingen en bloemencorso’s

 

april      

Songkran                    Thais Nieuwjaar

 

05 mei 

Vandaag wordt de kroning in 1946 van koning Bhumipol herdacht. Ook wordt deze maand het ploegfeest gevierd.

 

Juni                

Visaka Bucha            De belangrijkste Boedistische gebeurtenis van het jaar. Herdacht wordt de geboorteverlichting en de dood van Boeddha.

 

12 augustus   

Vandaag viert koningin Sirikit haar verjaardag. Op deze dag wordt in Thailand Moederdag gevierd.

 

November  

Loy Krathong           Het populairste feest van Thailand. De regens zijn voorbij en alles staat in bloei. Om de de goden hiervoor te bedanken en om de rivier om vergiffenis te vragen voor alle vuil dat in de loop van het jaar op haar werd geloosd worden van bananen bladeren, bloemrijk, versierde bootjes gemaakt en te water gelaten. Het feest gaat gepaard met veel festiviteiten en kermissen rondom de tempels.

 

5 december 

Op deze dag viert koning Bhumipol zijn verjaardag. Dit is in Thailand tevens vaderdag en een nationale feestdag.

 

VALUTA

De Thaise munteenheid is de baht (THB). Deze is onderverdeeld in 100 Satang. Er zijn biljetten van 500, 100, 50 en 20 Baht en muntstukken van 10, 5, 2 en 1 Baht. De baht is op dit moment ongeveer 2,4 eurocent waard, maar dat schommelt nogal. De banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.30 - 15.30 uur. Contant geld wisselen in Nederland (euro - baht en baht - euro) is duur. Wisselkosten zijn vanaf 15%.

Vrijwel overal zijn in Thailand ATM’s aanwezig. Pinnen is dus vrijwel overal mogelijk.

U kunt nog lang niet overal betalen met een creditkaart, vaak alleen in dure gelegenheden en in de grote steden, maar ga er nooit van uit. Geld opnemen bij de bank met een creditcard is duur. De kosten zijn ongeveer 12 euro per opname en u moet ook nog vanaf 2 procent commissie betalen over het gehele bedrag. Banken berekenen vaak ook nog een ongunstige wisselkoers hierbij. Een creditcard is een praktisch betaalmiddel in Europa en de VS, maar zeker niet geschikt als het enig betaalmiddel in Thailand of Zuidoost-Azië. 

 

TAAL

De voertaal is het Thais, u allen waarschijnlijk onbekend. Geen nood, met Engels, handen en voeten en de hulp van reisleider en gids zult u zich een heel eind redden. Onderstaand een aantal woorden en uitdrukkingen:

 

 • Sawadie                                 Goeden morgen / avond, hallo

 

 • Hoe gaat het                           Sabaai die rue

 

 • Goed, dank je                         Sabaai die, khob khoen

 

 • Neem me niet kwalijk              Kho thod

 

 • Laat maar zitten                     Mai pen rai

 

 • Tot ziens                               Chok die

 

 • Erg goed                               Die maak

 

 • Niet goed                              Mai die

 

 • Water                                   Naam

 

 • Restaurant                            Raan aahaan

 

 • Hotel                                    Rong raem

 

 • Vandaag                               Wan nie

 

 • Morgen                                 Proeng nie

 

 • Gisteren                                Meua wan nie

 

 • 1-2-3-4-5                              Nueng, song, saam, sie, haa

 

 • 6-7-8-9-10                            Hok, tjet, paet, kao, sip

 

KLEDING

Katoenen zomerkleding is het hele jaar door aan te bevelen. Een trui of vest voor evt. koelere avonden in het noorden en uiteraard heeft u zwemkleding, zonnebril, wandelschoenen en een hoed of pet nodig. Neem niet teveel kleding mee. In Thailand zijn de prijzen van T-shirts, shorts, sokken etc. dermate laag dat u dergelijke zaken beter daar kunt aanschaffen

 

AANKOMST IN THAILAND

U komt aan op Suvarnabhumi (spreek uit: Su-vanna-poem), de nieuwe en spraakmakende luchthaven van Bangkok. Douaneformaliteiten en het ophalen van de bagage duren meestal een half uur tot een uur. De afstanden op de luchthaven zijn enorm. Hou daar rekening mee.

H De Airport link (SARL), de Hi-Speed Sky Train verbinding tussen de luchthaven en de stad is klaar. Dagelijks tussen 06.00 en 24.00 uur bent u dan met de express trein voor 100-150 baht in 15 minuten in de stad en met de pendeltrein, die bij 6 stations stopt, in 30 minuten voor 15-45 baht. U vindt de treinen op Floor B. Het eindstation voor de express trein is Makkasan en op loopafstand van het MRT ondergrondse station Petchaburi. Het eindstation voor de pendeltrein is Phaya Thai en verbonden met een loopbrug met het gelijknamige BTS Sky Train station.  

Het tempo in Azië, en dus ook in Thailand, ligt vaak laag en soms gaan de zaken niet zo efficiënt als wij gewend zijn. Verder wordt in Thailand beperkt Engels gesproken, hetgeen de communicatie bemoeilijkt. Kwaad worden en stemverheffing werken vaak averechts. Het zijn in de Thaise cultuur vormen van een groot gebrek aan beschaving. Blijf dus vriendelijk en neem de tijd. Glimlachen is overigens een veel beoefende Thaise beleefdheidsvorm, het betekent niet automatisch dat men ook contact met u zoekt. 

Voor de Thai is het hoofd het meest heilige deel van het lichaam en de voeten het minst heilige. Wijs dus nooit iets aan met uw voet, leg geen voeten op tafel en zeker niet in de richting van iemand. Raak om dezelfde reden ook nooit zomaar het hoofd van een Thai aan. Aanraken wordt als beledigend ervaren; dat geldt in het bijzonder voor het hoofd, waarin volgens de cultuur de geest huist

Het dragen van nette, maar vooral schone kleding wordt door de Thai enorm gewaardeerd. Hoewel men van toeristen wel andere kleding gewend is, zoals mannen in korte broek, zult u een Thai zelden zo gekleed zien gaan. Thai dragen in hun vrije tijd wel (lange) Bermuda's. Op het strand ziet u Thaise vrouwen soms volledig gekleed in zee gaan. Dat heeft zelden een religieuze achtergrond: Vooral voor vrouwen geldt een lichte huidskleur als statusverhogend. Vandaar dat u in vele winkels hele series van 'whitening' producten aantreft. In toeristenplaatsen wordt topless zonnen voor een buitenlandse weliswaar vaak gedoogd, maar het wordt niet echt op prijs gesteld. Ook zonder shirt of met alleen een bikinitopje over straat lopen wordt als vrij onbeleefd ervaren. 

Door het tijdverschil van vijf of zes uren, hebben veel Europese gasten last van jetlag. Probeert u zich na aankomst zo snel mogelijk aan te passen aan de Thaise tijd. Ga bij aankomst overdag hooguit vier uur slapen. Vertrek ontspannen uit Nederland en probeer het tijdverschil met Nederland zo snel mogelijk te overbruggen. 

Afdingen is in Thailand heel gewoon. Het kost wat tijd, maar het kan ook een spel zijn dat op een leuke manier wat contact kan opleveren. U biedt gewoon een lager bedrag en kijkt wat er gebeurt. Wel belangrijk is dat u vooral vriendelijk blijft tegen de verkopers. Door veel te lachen, komt u een heel eind. Op plaatsen waar veel toeristen komen, is de vraagprijs hoog en raden wij u aan sterk af te dingen. Vooral als u meerdere stuks wilt kopen van iets, kunt u vaak nog extra kortingen bedingen. Welke souvenirs u mag meenemen en hoeveel sigaretten en/of sterke drank u mag meenemen naar Nederland kunt u zien op de website van de douane. Houdt u in ieder geval ver van de aankoop van beschermde planten en/of diersoorten 

Drinkwater is in Thailand overal in flessen verkrijgbaar. Water uit de kraan is niet voor consumptie geschikt maar kan wel voor het poetsen van uw tanden worden gebruikt. Op hotelkamers wordt bijna altijd gezorgd voor (gratis) flessen drinkwater. IJsblokjes zijn betrouwbaar als ze rond zijn met een gat in het midden. Dit geldt ook voor verpakt ijs. Eten staat centraal in het leven van een Thai, zowel in culinair als in sociaal opzicht. Waar u ook komt, een mogelijkheid tot lekker eten bestaat altijd.   

Fotograferen is in Thailand doorgaans geen probleem, al kan het natuurlijk geen kwaad om net als elders uit beleefdheid toestemming te vragen als u iemand van dichtbij fotografeert. Het zal u zelden geweigerd worden 

Omdat het salaris in Thailand betrekkelijk laag ligt, zijn fooien altijd welkom. Aan serveersters, kamermeisjes en de jongen die helpt met de bagage, geeft u een fooi van minimaal 20 THB (ongeveer 40 eurocent). Als u tevreden bent over uw gids en chauffeur, geeft u na een dagtour ongeveer 100 THB fooi. In de betere restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 5-10 procent van de prijs te geven.

 

GEZONDHEID

De medische voorzieningen in Thailand zijn zeker in de wat grotere steden - uitstekend. De opleiding van artsen (vaak in het buitenland) en verplegend personeel, maar ook de kwaliteit van ziekenhuizen, staat op een zeer hoog niveau. Niet voor niets komen steeds meer westerlingen naar Thailand voor het ondergaan van operaties en medische verzorging. Mocht zich onverhoopt iets voordoen, hoeft u niet bang te zijn voor medisch en hygiënisch onverantwoorde toestanden (dit in tegenstelling tot vele andere Aziatische landen). Wilt u een arts raadplegen, ga dan naar een ziekenhuis. Dit is beter uitgerust en voordeliger dan een kliniek.

Op veel plaatsen kunt u straatartiesten tegenkomen die aanbieden een kunstige tijdelijke Hennatatoeage te zetten op uw hand, arm of been. Meestal kan dit geen kwaad. Het resultaat hiervan is een mooie roodbruine of bruine (nep)tatoeage, die na een paar dagen/weken weer vervaagt.

Maar laat nooit een zwartkleurige tatoeage zetten! Zeker niet bij uw kind! De zwarte kleurstof die hiervoor gebruikt wordt bevat vaak paraphenylenediamine (PPD). PPD wordt door de huid opgenomen en een aantal mensen, maar vooral kinderen, ontwikkelen hierop een allergische reactie. Het immuunsysteem kan hierdoor zelfs blijvend aangetast worden. Dus wees gewaarschuwd!

Dengue komt in Thailand met enige regelmaat voor. De ziekte, overgebracht door muggen, veroorzaakt onder meer hoge koorts en zeer pijnlijke gewrichten. Vandaar de naam 'knokkelkoorts'. Vaccinatie is (nog) niet mogelijk. Bescherming tegen muggenbeten is de beste optie. Neem contact op met het dichtstbijzijnde ziekenhuis als u denkt dengue te hebben opgelopen.

De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een enorm probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden in Thailand malariavrij zijn, bestaan nog steeds enkele risicogebieden. Neem vooral daar preventieve maatregelen zoals muskietennetten, muggenolie (het uitstekende Jaico is in Thailand veel voordeliger!) en muggenwierook. In de praktijk komt malaria onder toeristen in Thailand zeer zelden voor. Over vaccinaties en profylaxis kunt u inlichtingen inwinnen bij uw plaatselijke GG & GD.

 

MASSAGE

Dit heeft niets te maken met wat daaronder vaak in Europa wordt verstaan!!

U heeft de keuze uit hand, voet, hoofd- en lichaamsmassage, variërend van een half tot twee uur.

In de hotels kunt u dit op de kamer laten doen (bestellen bij de receptie) of beter en veel goedkoper in één van de vele 'massagesalons'. De prijzen beginnen bij 100 THB. Het personeel wordt doorgaans maanden of zelfs jaren opgeleid door monniken en de massage is gebaseerd op eeuwenoude kennis en tradities. U hoeft dan ook niet verbaasd te zijn als een goede masseur of masseuse u een rake diagnose geeft van uw medische toestand. Als u herstellend bent van een herniaoperatie, moet u voorzichtig zijn met de lichaamsmassage, waarbij soms wel tot 50 kilo druk wordt uitgeoefend met handen voeten, knieën en/of ellebogen. Zo niet, dan zult u merken dat u zich na een dergelijke behandeling als herboren voelt

 

VEILIGHEID

Thailand is een veilig en prettig land om zelfstandig te reizen. Desondanks dient u, net als in ieder ander land, een zekere mate van voorzichtigheid in acht te nemen. Zo is het bijvoorbeeld raadzaam uw waardepapieren in de kluis van uw hotel op te bergen. Ook is het handig altijd wat kleingeld bij de hand te hebben; in de bus of taxi kunt u dan betalen zonder uw portemonnee te voorschijn te halen. Bovendien zeggen de chauffeurs vaak geen wisselgeld te hebben. Mocht er toch iets misgaan, kunt u zich wenden tot de toeristenpolitie (tel.nr. 1155) 

 

VERVOER

Taxi Meter: deze zijn alleen te vinden in Bangkok en op Koh Samui. Bij vertrek start de meter met 35 THB; u betaalt de meterprijs. Check altijd of de meter aan staat. Soms wil een chauffeur niet voor de meterprijs rijden. In dat geval raden wij u aan om gewoon een volgende taxi te nemen, of stevig te onderhandelen. Begin met niet meer dan de helft te bieden van de vraagprijs. Wees gerust, zonder meter betaalt u altijd te veel. Tol voor het eventuele gebruik van de expreswegen is niet inbegrepen. In sommige steden (zoals Pattaya en op Phuket) rijden pick-ups/ tuk-tuks vaste routes. Dit kost 10 THB per zone. Voor andere bestemmingen moet u voor het instappen onderhandelen.

Rivier-waterbus: Over de Chao Phaya rivier, die dwars door Bangkok stroomt, kunt u zich ideaal verplaatsen per waterbus. Er zijn 42 haltes en de (lage) prijzen variëren naar gelang de afstand die u reist. De kleurrijke Nancy Chandler kaart geeft de route, pieren en prijzen weer.

Ondergrondse: de eerste ondergrondse lijn in Bangkok loopt van Bang Sue dwars door Bangkok en eindigt bij het Hualampong treinstation op Rama IV Road. De lijn kruist de Sky Train onder meer bij Asok en Chatuch 

Treinen: de nachttrein met slaapaccommodatie kan een leuke en voordelige manier zijn om lange afstanden te overbruggen. De treinen met eerste en tweede klas rijden de langere trajecten. Hier vindt u (vaak erg koude) airconditioning en couchettes. De 2e klasse biedt alleen slaapplaatsen in een gemeenschappelijke wagon met 40 stoelen/bedden. In een 2e klasse wagon heeft u wel meer bewegingsruimte dan in een 1ste klasse coupé. De 1ste klasse coupé biedt meer privacy - 2 personen per privé coupé. (route Chiang Mai - Bangkok v.v.) Toiletruimte is voor beide klassen gemeenschappelijk. 

Vluchten: het Thaise luchtruim wordt naast 'full service' luchtvaartmaatschappijen zoals Thai Airways en Bangkok Airways  bevolkt door een groeiend aantal budget Airlines. De medewerkers van Top Orchid Trips zullen u graag de voordeligste vluchten aanbieden. 

Minibus: reis op eigen gelegenheid per minibus met chauffeur door Thailand naar plaatsen die u wilt bezoeken. (Voorkom verrassingen: huur de minibus incl. chauffeur bij het kantoor van Top Orchid Trips)

Het verkeer in Thailand rijdt links. Als u van plan bent een auto of brommer (in feite een lichte motor) te huren, kijk dan zorgvuldig na of het voertuig in orde is. Zo nodig kunt u een proefrit maken met de verhuurder. Vraag tevens welke benzine u moet tanken. Het is op brommer/motor verplicht een helm te dragen. Het verdient aanbeveling de huurovereenkomst door het kantoor van Top Orchid Trips te laten verzorgen. Zij kennen de betrouwbare verhuurders en dat voorkomt veel ergernis en financiële ellende.

Tuk tuk: dit is een open gemotoriseerde driewieler, die ruimte biedt aan maximaal twee of drie passagiers. Maar u zult ze ook zien rijden met vijf Thai aan boord. De tuk tuk is een vervoermiddel voor de korte afstand, leuk om eens mee te maken, al is het dak soms te laag om goed om u heen te kunnen kijken. Ook hier moet u voor het instappen onderhandelen over de prijs 

Pas op met het kopen van sierraden. Deze kunnen nep zijn en dus veel te duur. Vooral de vriendelijke chauffeurs van de tuk tuk(open gemotoriseerde driewieler) bieden aan u gratis te vervoeren indien u een door hen aanbevolen juwelier bezoekt.

Het is in Thailand in gesloten (airco)ruimten verboden te roken. De boetes zijn zéér fors.

Tot slot: laat u niet verleiden door 'nepgidsen'. Deze zijn vaak te vinden bij de tempelcomplexen en nodigen u uit voor een alternatieve tour met na afloop een diner. Dit kost u veel geld. Met wat mensenkennis en voorzichtigheid zal u weinig gebeuren.

Luchthavenbelasting is in de ticketprijs inbegrepen. Bij vertrek vanaf Sukhothai en Trat (Koh Chang) moet u nog een 200 THB per persoon betalen. Zorg dat u op tijd op de luchthaven bent voor het inchecken; bij internationale vluchten minimaal 3 uur voor vertrek. Wanneer u in Bangkok verblijft, kan het door het drukke verkeer ongeveer een uur duren voor u met de taxi de luchthaven bereikt. Vertrek daarom tijdig!

Denk eraan uw vlucht uiterlijk 72 uur voor vertrek te herbevestigen (reconfirm) bij de luchtvaartmaatschappij. U kunt dit zelf doen of uitbesteden aan het kantoor.van Top Orchid Trips

Indien een transfer is afgesproken haalt een chauffeur en/of gids u op bij de afgesproken locatie,. Hij brengt u snel en efficiënt naar uw plaats van bestemming. Dit is een uitstekende manier om een reis te beginnen. Top Orchid Trips biedt verschillende mogelijkheden voor uw transport per minibus, touringcar, limousine, trein, vliegtuig of boot aan. U zegt het maar!

 

Copyright © 2017 Top Orchid Trips.
Designed by RVBnet Automatisering